Elektriğin keşfi öncesi ve sonrasında insanların yaşantılarında büyük değişiklikler olmuştur. Elektriğin keşfinden önce evler mum, yağ lambası ya da gaz lambası gibi aydınlatma araçlarıyla aydınlatılırdı. Yiyecekler buzdolapları yerine kilerde saklanırdı.
Elektrik insanların çalışma sistemleri ve sosyal hayatını da etkilemiştir.
Elektrik sanayide, taşımacılıkta, turizmde, endüstride, tıpta ve meskenlerde kullanılmaktadır.
Elektrik bir enerji çeşididir. Elektrik enerjisi evlerdeki ve iş yerlerindeki aletlerin çalışmasında kullanılır. Elektrik enerjisi bu araç ve makinelerde ısı, hareket ve ışık gibi enerji türlerine dönüştürülebilir.
B.Elektriğin Günlük Yaşantımızdaki Yeri ve Önemi
Elektrik enerjisi insanlar tarafından evlerde ve iş yerlerinde en çok kullanılan enerji türlerinden biridir.
İnsan hayatını kolaylaştıran pek çok araç elektrik enerjisiyle çalışır.
Barajlar, termik ve nükleer santraller gibi tesislerde üretilen elektrik enerjisi, iletim hatlarıyla evlere ve iş yerlerine taşınır.
Elektriğin günlük yaşantımızda çok önemli bir yeri vardır. Elektrikler kesildiğinde onun insanlar için ne kadar önemli bir enerji çeşidi olduğu daha iyi anlaşılır.
Elektrik enerjisi olmadığında mekanlar aydınlatılamaz. Fabrikalarda makineler çalışmaz. Dolayısıyla üretim durur. Evlerimizdeki çamaşır makinesi, buzdolabı, elektrikli süpürge ve bilgisayar gibi araçların hiçbiri çalışmaz.
Tıp, tarım, iletişim ve sanayi elektriğin kullanıldığı alanlardan bazılarıdır.
Günlük hayatta çok fazla kullandığımız elektriği gözümüzle göremeyiz. Ancak etkilerini hissedebiliriz. Elektrik matkapta hareket, ampullerde ışık, elektrik sobasında ısı olarak hissedilir.
Elektrik tellerle taşınır. Elektrik, suyun borulardan geçmesi gibi tellerin içinden geçer.
Elektriğin telden geçmesi için kuvvetin olması gerekir. Elektriğin tellerden geçmesini sağlayan kuvvet, elektrik kaynaklarından sağlanır.
Elektrikli enerjisi doğal kaynaklardan üretilir. Doğal kaynaklar sınırlıdır ve gün geçtikçe tükenmektedir.
Evlerde, okulda ve iş yerlerinde elektrik israf edilmeden kullanılmalıdır. Gereksiz yanan lambaları ve gereksiz çalışan araçları kapatmalıyız.
C.Farklı Elektrik Enerjisi Kaynakları
Günlük hayatta kullandığımız elektriğin üretiminde kömür, doğal gaz, petrol gibi yakıtlar ve su enerjisi kullanılır.
Bazı gelişmiş ülkelerde nükleer enerji, elektrik üretiminde önemli yer tutmaktadır. Bilim insanları daha ucuz, daha güvenli ve çevreyi kirletmeyen yöntemlerle elektrik üretimi için çalışma yapmaktadır.
D.Elektriğin Yol Açabileceği Tehlikeler
İşlerimizi kolaylaştıran ve hayatın hemen her alanında yararlandığımız elektrik, dikkatli kullanılmadığında zararlı da olabilir.
Elektriğin dikkatsizce kullanılması sonucunda elektrik çarpması adı verilen olay meydana gelir.
İnsan vücudunun elektrikle teması çok tehlikelidir. Vücudun elektrikle teması yaralanmalara hatta ölümlere sebep olabilir.
Kablolara elektrik olup olmadığı gözle görülmediği için özellikle plastiği sıyrılmış kablolara dokunulmamalıdır.
Elektriğe çarpılan birine çıplak elle dokunulmamalıdır. Çarpılan kişi plastik, kumaş ya da tahta bir cisimle elektrik kaynağından uzaklaştırılmalıdır.
Elektrik güvenliğiyle ilgili olarak sıkça yapılan hatalar ve bunlarla ilgili olarak dikkat edilmesi gereken hususlardan bazıları şunlardır:
- Saç kurutma makinesi gibi elektrikli aletleri ıslak zeminlerde çalıştırmayalım. Suyun elektriği ilettiğini unutmayalım.
- Elektrik prizlerinin içine cisimler sokmayalım. Prizlerle oynamayalım.
- Elektrikle aletleri kablolarından çekmeyelim.
- Ampuller çalışırken çok ısınır. Ampulün ve diğer elektrikli araçların çalışır konumda taşınması tehlikelidir. Ayrıca sıcak ampulün yanına yanıcı cisimler konulmamalıdır.
- Bozuk elektrikli aletler tamir etmeye çalışmayalım. Bu cihazları uzman kişilere tamir ettirelim.
- Elektrik tehlikesi işaretinin olduğu yerlerden uzak duralım.
0 yorum:
Yorum Gönder